
Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere (WDR) este marcată anual, la nivel mondial, în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie, o zi în care se comemorează miile de persoane ucise sau rănite în accidente rutiere, se transmit condoleanţe familiilor acestora, se omagiază profesioniştii din domeniul medicinii, poliţiei, serviciilor de urgenţă, toţi cei care se confruntă zilnic cu consecinţele dramatice ale accidentelor rutiere.

Automobil Club din Moldova în colaborare cu Inspectoratul Naţional de Patrulare au organizat o serie de acţiuni dedicate acestei zile, în cadrul Campaniei de Prevenire Rutieră (în parteneriat cu TRACECA Road Safety Project II), finanțată de Federația Internațională a Automobilismului (FIA).

Astfel, la data de 15 noiembrie în Chişinău a avut loc un marş consacrat Zilei de Comemorare. Un convoi de maşini (două dintre ele fiind accidentate) şi motociclete s-au deplasat pe străzile capitalei, pentru a atrage atenţia oamenilor asupra urmărilor grave ale nerespectării regulilor de circulaţie. Ulterior, acţiunea a continuat pe bd. Dacia (una dintre cele mai periculoase străzi din capitală), între străzile Traian şi Hristo Botev, unde circa 200 de elevi de la liceele „Gloria” şi „Spiru Haret” din Chișinău au organizat un flashmob, demonstrând prin dans pericolele la care sunt expuşi în trafic.

Vezi video: https://www.youtube.com/watch?v=LN0C7lAdypc
La eveniment au fost prezenţi oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei şi Grupul Bikerii Moldovei, precum și familiile victimelor rutiere, reprezentanți ai societății civile.

Acţiunea s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria victimelor accidentelor rutiere şi cu lansarea spre cer a baloanelor de doliu.
Conform datelor OMS, 3.400 de oameni mor în fiecare zi pe drumurile din întreaga lume şi zeci de mii de persoane sunt afectate pentru tot restul vieţii. La nivel mondial, în fiecare an, 1.2 milioane de persoane îşi pierd viaţa în trafic, lăsând în urmă familii şi comunităţi distruse, majoritatea fiind tineri.
În Republica Moldova, potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, în primele 10 luni ale anului 2015 au fost înregistrate 2076 de accidente, în urma cărora 241 persoane au decedat, iar alte 2522 au fost traumatizate.
Alfă mai multe:
http://igp.gov.md/ro/content/ziua-mondiala-de-comemorare-victimelor-accidentelor-rutiere